Přátelství je základem každého partnerství

Návštěva psychologa nemusí vždy obnášet traumatické posezení s neznámým člověkem, který nám nerozumí, a má ve svém nitru hluboce zakořeněné protichůdné vědomosti z vysokoškolského studia. Zkušený psycholog si je dobře vědom, že nikdo z nás není dokonalý všeználek, a že i on sám se může setkat s problémy, s nimiž si nebude vědět rady. Přiznat svou chybu je jedno z nejobtížnějších rozhodnutí v životě a lidé, kteří to dokážou, jsou vyvažováni zlatem.
malé kámošky

Komunikace

Každý zkušený odborník vám sdělí, že základem partnerského a přátelského soužití je komunikace. Otevřená hra, srdce na dlani a férový přístup. Jakékoli maskování, skrývání, pohyb na vlastním písečku a uzavřenost směřují k rozchodu a k odsouzení se k životu v osamělosti .

Dnešní doba však takovému způsobu života nahrává. Stále více shonu, pracovních požadavků a stresující honičky způsobuje rozvrat manželství, zvyšuje statistiku rozvodů, osamělých žen s dětmi, a nakonec úbytek heterosexuálních párů. Homosexualita je nejen tolerována, ale v některých situacích i vyzdvihována. Varovné memento dnešní doby je takové, že ve srovnání s koncem 20. století je funkčních a kvalitních rodinných svazků až o polovinu méně.
sedmikráska a srdce

Přátelství je někdy víc než láska

Možná si vybavíte píseň Petra Rezka s názvem Přátelství. V poslední době se docela často ozývá z rádia a je moc dobře, že ji moderátoři oprášili ze starých archivů. Máte-li možnost poslechnout si ji alespoň z You Tube, vnímejte ta pravdivá slova. Mezi dvěma lidmi je pravé přátelství to nejcennější, co existuje. A to se týká i každého vztahu mezi mužem a ženou, ať už partnerského, nebo mezigeneračního.

Jestliže tedy chcete prožít plodný život, ohlížejte se kolem sebe a vybírejte si za svého partnera či partnerku člověka, s nímž budete sdílet svůj čas především jako dobří přátelé. Aby se jeden na druhého mohl spolehnout, obrátit se k němu s důvěrou, a svěřit svá niterná přání a pocity. Pokud tohle nefunguje, je celý vztah jen rozehranou partií s tragickým koncem, o tom se mnozí z nás již přesvědčili na vlastní kůži.